• 8-41-581636
  • anglickio.pm@gmail.com
  • Kapų g. 9, LT-81154, KURŠĖNAI ŠIAULIŲ R.
Metraštis
Pagerbta Kuršėnų žydų bendruomenė

Pagerbta Kuršėnų žydų bendruomenė

 

          Šių metų sausio 16 d. Kuršėnų Stasio Anglickio progimnazijoje  lankėsi svečias iš Austrijos –  Natthias Groller, kuris savanoriauja Vilniaus žydų Gaono muziejuje ir domisi Lietuvos miestelių žydų bendruomenės likimu holokausto laikotarpiu. Susitikimą inicijavo anglų kalbos mokytoja metodininkė Inga Klinauskienė.

          Savanoriui   buvo pasiūlyta susipažinti su Kuršėnų  žydų bendruomenės istorinės atminties vietomis. 8b klasės mokiniai, lydimi Ingos Klinauskienės ir istorijos mokytojo Gitano Mikniaus, su svečiu apsilankė Padarbų miške bei senosiose žydų  kapinėse, esančiose Pavenčiuose. Miške, prie  paminklo, kur buvo nužudyti Kuršėnų miesto žydų bendruomenės vyrai,  prisimintas tragiškas žydų tautos likimas per Antrąjį pasaulinį karą. Jų atminimas buvo pagerbtas tylos minute bei iš akmenukų sudėliota Dovydo žvaigžde.

          Kuršėnų žydai labai prisidėjo prie Kuršėnų miesto plėtros ir vystymosi. Jie buvo pirmieji Kuršėnų puodžiai, verslininkai, Pavenčių cukraus fabriko ir Daugėlių plytinės statybos iniciatoriai. Net ir miesto gatvių tinklas suformuotas pagal žydų gyvenamus namus. Dar ir šiandien miesto centrinėje dalyje išlikę namai mena čia gyvenusius žydų tautybės asmenis.

          Mokiniams labai svarbu pažinti gimtojo miesto istoriją ir ją gerbti.

Gitanas Miknius,

Kuršėnų Stasio Anglickio progimnazijos istorijos mokytojas

 

Skip to content