• 8-41-581636
  • anglickio.pm@gmail.com
  • Kapų g. 9, LT-81154, KURŠĖNAI ŠIAULIŲ R.
Metraštis
NETRADICINIO UGDYMO DIENA ,,KĄ ŽINAI APIE LIETUVOS KARIUOMENĘ?“

NETRADICINIO UGDYMO DIENA ,,KĄ ŽINAI APIE LIETUVOS KARIUOMENĘ?“

 Minint Lietuvos kariuomenės dieną Kuršėnų Stasio Anglickio mokykloje buvo paskelbta netradicinio ugdymo diena ,,Ką žinai apie Lietuvos kariuomenę?“ Į mokyklą atvyko daug svečių – Lietuvos kariuomenės atstovų, kurie organizavo įvairaus amžiaus mokiniams įdomius užsiėmimus. Netradicinio ugdymo dieną organizavo mokytojų komanda: direktorės pavaduotoja ugdymui Ingrida Kudrevičienė, pradinių klasių mokytojos Ilona Einingienė ir Daiva Samuilienė, muzikos mokytoja Jolanta Paušienė, istorijos mokytojas Gitanas Miknius ir geografijos mokytojas Remigijus Vaznys.

 Penktokams ypač patiko Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų, oro gynybos bataliono vyr. seržanto Rimanto Rimkaus ir eilinio Nerijaus Šinušo pristatyta filmuota medžiaga apie karių veiklą ir ginkluotę. Mokiniai sužinojo, kiek sveria kario kuprinė, galėjo ją panešėti, mokėsi užsidėti dujokaukę, šalmą, maskuotis veidą, galėjo rankose palaikyti tikro šautuvo imitaciją. Vaikus domino kario sausas davinys, buvo galima net paragauti tikro kareiviško maisto. Vyresniųjų klasių mokiniai, dalyvavę susitikime su Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos IV kurso studentu, kariūnu Ignu Laimonu Tamašausku, sužinojo, kaip mokosi būsimieji Lietuvos kariai, kokie reikalavimai jiems keliami. Mokiniams buvo įdomu, kad kariai ugdo ne tik fizinę ištvermę, bet daug dėmesio skiria kultūrinėms veikloms, netgi mokosi šokti pramoginius šokius. Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos vyr. seržantas Darius Pileckas ir seržantas Vytautas Juknevičius mokiniams buvo paruošę viktoriną, sudarytą iš Lietuvos ir jos kariuomenės istorijos klausimų. Viktorinoje dalyvavusių klasių mokiniai buvo susiskirstę komandomis, kurių pavadinimai turėjo būti susiję su dienos tema. Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos vyr. eilinis Robertas Sadauskas ir seržantas Egidijus Zieringis pristatė Lietuvos krašto apsaugos sistemą, paaiškino, kokios pajėgos sudaro Lietuvos kariuomenę, plačiau papasakojo apie Lietuvos kariuomenės sausumos pajėgas. Tikriausiai po šių pristatymų neliko mokinio, kuris nežinotų, kad pagal Lietuvos Konstituciją vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas yra prezidento pareigas einanti asmenybė, šiuo metu – tai respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Kuršėnų Stasio Anglickio mokyklos istorijos mokytojas Gitanas Miknius ir geografijos mokytojas Remigijus Vaznys šeštų klasių mokiniams surengė viktoriną ,,Lietuvos kariuomenės svarbiausi mūšiai“. Kokia yra rytinė kario mankšta, mokiniams praktiškai pademonstravo Aivaras Dankis, KOP ryšininkas, mokyklos sporto salėje organizavęs praktinę veiklą. Vaikai suprato, kad būsimieji kariai privalo būti fiziškai stiprūs ir ištvermingi.

 Minint Lietuvos kariuomenės dieną, į mokyklą taip pat buvo atvykęs Karinis atstovas prie NATO ir ES padėjėjas administracijai, logistikai ir finansinei veiklai seržantas-majoras Saulius Baldauskas, dirbantis  Briuselyje. Jis mokiniams papasakojo apie savo įdomų darbą, mokyklai padovanojo daug informacinių leidinių apie Lietuvos kariuomenę.

 Po susitikimų su Lietuvos kariais klasių auklėtojai organizavo pokalbius su ugdytiniais apie tai, kuo ši netradicinio ugdymo diena jiems buvo naudinga. Mokiniams ypač patiko praktinė veikla, dauguma berniukų teigė susižavėję kario profesija ir ateityje žadėjo tikrai tarnauti Lietuvos kariuomenėje. Jie sakė, kad kario kasdienybę įsivaizdavo visai kitaip, o atvykę Lietuvos kariuomenės atstovai suteikė daug naudingų žinių. Vaikai pastebėjo, kad Lietuvos kariuomenės atstovai labai pagarbiai kalba apie tėvynę Lietuvą, savo pareigą ją ginti, ir teigė, kad toks pavyzdys juos skatina taip pat gerbti savo šalį ir didžiuotis ja.

 

 

Alina Šimkevičienė,

Kuršėnų Stasio Anglickio mokyklos lietuvių kalbos mokytoja

Skip to content